Ervaringen Helewise Ligtenbarg, zorgcoördinator bij Den Bouw in Warnsveld

​Sinds februari van 2015 komt Enneke binnen Zorg-wooncentrum den Bouw wekelijks muziektherapie bieden aan een aantal cliënten. Het betreft 2 groepen cliënten die de regie kwijt zijn en veelal lijden aan dementie. Zij worden ondersteund vanuit een huiskamer. Wij zoeken binnen den Bouw voortdurend naar mogelijkheden om bij te dragen aan het gevoel van welbevinden van de cliënt. Door een stageperiode van een muziektherapeute in opleiding hadden wij reeds ervaren dat muziek een bijzonder effect kan hebben op de cliënten. Middels de sessies van Enneke wilden wij hier graag een vervolg aan geven.
 
Het vermogen van cliënten om zich te uiten in taal is verstoord of verdwenen als gevolg van het ziekteproces. We merken tijdens de sessies muziektherapie van Enneke dat er middels muziek en zang wel communicatie mogelijk is en dat er sprake is van sociale interactie. Daarnaast zien we fysieke rust en ontspanning optreden en af en toe lijkt de muziek een herinnering op te roepen die een cliënt activeert. Het is bijzonder om te zien dat mensen verrast kunnen worden door het horen van hun eigen stem en dit levert dan ook verrassende ervaringen op voor de verzorgenden tijdens de sessies. Ineens kan iemand bijvoorbeeld feilloos een aantal regels meezingen van een lied terwijl die persoon voorafgaand aan de therapie verzonken  was in zijn eigen wereld en weinig waarneembare reacties vertoonde.
 
De kracht van Enneke is haar empathische vermogen. Met haar heldere stem en aandacht voor intonatie en articulatie kan ze veel cliënten bereiken. Ze let daarbij op persoonlijke voorkeuren en smaak, de lichaamstaal die men uitstraalt en het totale effect hiervan op de cliënt. Ze straalt rust uit wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer ze merkt dat iemand overprikkeld is. Naast groepsinteractie is er ook vooral ruimte voor het individu. Naast instrumentale muziek en haar eigen stem gebruikt ze ook instrumentjes samen met de betrokkenen en speelt ze op allerlei manieren in op ritme. Het is goed om te zien dat de sessies er toe bijdragen dat de cliënt diverse emoties kan uiten. En we hopen dat er naast de vreugdevolle beleving ook sprake is van het verzachten van emotionele pijn a.g.v. het ziektebeeld en het ziekteproces van de cliënten!