MUZIEKCONTACT

Muziekcontact is een vorm van contact maken door middel van muziek. Dit is uitermate geschikt om in contact te komen met mensen met dementie in verschillende stadia van hun ziekte.

Kwaliteit van leven ervaren.
Muziek is één van de laatste dingen in de hersenen die verdwijnt. Ouderen  kunnen volledig opgaan in muziek en het zingen van liedjes van vroeger. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken en te activeren. Zelfs, en misschien juist voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium. Vaak komen naar aanleiding van de muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Het kan zelfs sociale vaardigheden en de emotionele toestand verbeteren, terwijl gedragsproblemen kunnen verminderen. Door muziekcontact kunnen mensen met dementie kwaliteit van leven ervaren.

De groepssessies beginnen met een mooi lied. Sommigen zingen of neuriën mee en anderen luisteren geboeid. Er worden oude, bekende, maar soms ook nieuwe liedjes gezongen. Tijdens het zingen  maakt  Enneke contact. Bij sommigen door een hand vast te houden, anderen door zacht in het oor te zingen, dan weer door dansbewegingen met iemand te maken, een knuffel te geven of te ontvangen. Het spelen met ritme-instrumenten is een andere manier om mensen te activeren. Gezamenlijk worden er ritmes getikt, gerammeld of geslagen.  Ook een versje of gedicht horen erbij, net als een klassiek lied, jazz of een smartlap. Enneke stemt de muziek en activiteit af op de dynamiek in de groep.

Doordat Enneke een geschoolde stem heeft en zeer muzikaal is, vinden zowel bewoners als verzorgenden het prettig om naar haar te luisteren.
 
De groepen bestaan uit maximaal acht bewoners en een verzorgende. Zo is voldoende aandacht voor iedereen gewaarborgd. De groepssessies duren 60 minuten.

Tarieven:
Groepssessies  € 70,00 per uur
Afhankelijk van de locatie komen daar nog reiskosten bij.

Lees hier de ervaringen van Helewise Lichtenbarg, zorgcoordinator bij Den Bouw in Warnsveld